Ми у соц.мережах:
facebook.com / madheadsxl @madheadsxl youtube.com / madheadsxl
24
червень
2016
Однак, навіть отримавши широку популярність, мало кому відомо, яку велику роботу щоразу нам доводилось виконувати, аби наші хіти потрапляли в ротацію на радіо. Відзначимо, що ми записуємось на одній з найкращих студій в Україні й відразу робимо кілька версій своїх пісень – під формат основних радіостанцій країни.

Проте відсоток відмов від станцій щоразу вражає. Звичайно, питання мови ніколи не обговорюється відкрито.

Я як лідер колективу безпосередньо намагався налагодити діалог з програмними директорами на радіо. Щоразу після відмов на кшталт "нам не підходить, тому ще не підходить" я намагався з’ясувати обставини, був готовий доробити трек під певний формат. Але у багатьох випадках добився тільки того, що програмні директори стали мене уникати.

Зараз, коли група має свою довгу історію, наші основні хіти все ж прориваються до ефірів, власне, "Мед Хедс" від прийняття закону про квоти на радіо не виграє і не програє. Однак ми усвідомлюємо, наскільки він важливий для молодих виконавців, які зараз майже не мають можливості вийти в ефір.

Закон прийнятий на перспективу, лише перехідний період займе кілька років, тож його здобутки зможемо оцінити років через 5-10.

Звичайно, я розумію власників великих радіостанцій, адже дуже просто взяти розкручений за кордоном хіт і дати йому ефірний час, а не шукати таланти з-поміж своїх земляків. Однак саме зараз ці таланти нам дуже потрібні!

І я, чесно кажучи, здивований, як на цю законодавчу ініціативу відреагувала частина з них і разом з ними деякі топові українські виконавці, які в тому числі співають і рідною мовою.

Думаю, що молоді артисти поки що не зовсім усвідомили плюси цього закону, адже проти нього проводилась масована антикампанія, а ті хто вже досягли успіху та все ж таки ротуються, припущу, що бояться зіпсувати відносини з власниками медіа або навіть у такий спосіб уникають конкуренції з боку молодих талантів.

З тими ж артистами, з ким ми зустрічалися на акціях на підтримку закону (а це і "Мандри", і "Тарута", і Kozak System) у нас було повне розуміння щодо необхідності його прийняття.

У відповідь на істерію в соцмережах зазначу, що в законі не йдеться про заборону російської мови чи пісні – ви маєте право слухати музику, яка вам до вподоби, наприклад, в інтернеті. Однак ми маємо змінити ставлення до української пісні, адже радіоефір використовують, зокрема, і для пропаганди та впливу.

І якщо ми самі не сформуємо нашу свідомість, то це за нас залюбки зроблять інші. Сьогодні вітчизняні станції ротують передовсім російські та англомовні хіти, тож в інтересах саме цих держав і формується наша свідомість.

Коли я в Києві вмикаю радіо, то не відчуваю себе в Україні. Тоді яку сусідній Польщі, наприклад, в ефірі звучить близько 50 % національного контенту, адже там діє аналогічний закон. Така ж ситуація у Франції, Німеччині, Канаді…

А США та Велика Британія взагалі настільки жорстко захищають національного музичного виробника, що іноземному виконавцю вкрай важко туди просто приїхати і дати концерт – через велику кількість необхідних документів та дозволів.

У нашій країні в умовах війни та піднесеного патріотичного стану особливо важливо чути українську пісню в українському радіоефірі. Ми також повинні захищати свій ринок від іноземного продукту та насамперед розвивати власну культурно-музичну індустрію. Але, як виявилося, для цього нам необхідні закони.

Вважаю, що український радіоефір необхідний для розбудови нашої держави. Тому, якщо він викликає у когось незручності, слід розуміти, що це – суспільна справа. І заради України можна поступитися власними комерційними інтересами.

Вадим Красноокий, лідер гурту "Мед Хедс"